Det er kun et spørgsmål om tid før NFT’er bliver et velkendt ord hos danske investorer og generelt i dansk husholdning. NFT står for non-fungible token og dækker over digitale aktiver, som er uerstattelige og således unikke. Lige nu bliver der udstedt, købt og solgt en masse NFT’er på forskellige specialiserede børser, og det har såvel givet store gevinster som tab for de handlende. Derfor giver det i samme ombæring anledning til at være opmærksom på de skattemæssige overvejelser, der følger af disse gevinster og tab.
Hvordan fungerer NFT’er?
NFT defineres som en kryptografisk enhed, der entydigt certificerer, at et digitalt aktiv er unikt og ikke-udskifteligt. Med andre ord er NFT et digitalt ejerskabsbevis på et unikt beskrevet aktiv, som adskiller sig fra andre aktiver, og hvis ejerskab hverken kan kopieres, deles eller ændres. Derved sikres, at der kun er én person, der har et attesteret ejerskab til originalen.
Skattemæssige overvejelser
Køb og salg af NFT’er har mange ligheder med køb og salg af kryptovaluta, idet de begge er baseret på blockchainteknologi, og oftest bliver NFT’er også betalt med kryptovaluta. Det betyder dog ikke, at den skattemæssige håndtering af NFT’er nødvendigvis vil ligne den skattemæssige håndtering af kryptovaluta.
NFT’ernes unikhed kan sammenlignes med at købe et kunstværk og kan derfor betragtes som en formuegenstand efter statsskattelovens § 5, forudsat at man eksempelvis handler som samler og bruger sine NFT’er til dekoration i hjemmet på et digitalt lærred. I så fald vil salget være skattefrit. Der er dog meget spekulation i NFT’er, og det kan udløse skattepligt på de gevinster man har ved salg, såfremt NFT’erne købes i spekulationsøjemed. Har man købt sin NFT med sin kryptovaluta, er der også skattemæssige overvejelser ved anvendelse af sin kryptovaluta, da det også kan blive betragtet som et salg af sin kryptovaluta.
Udsteder man en NFT skal man overveje formålet med skabelsen af de digitale aktiver, da det er afgørende for, om udstedelsen vil være skattefri eller skattepligtig.
CY Revision anbefaler
Handler man med NFT’er skal man huske at gemme al den dokumentation man kan relatere til sit køb, og især hvis de er købt med kryptovaluta. Området er lige nu relativt nyt, og derfor er der ikke mange afgørelser der behandler NFT’er direkte, men vi forestiller os, at der kommer mere om det i nærmeste fremtid.